lördag, januari 13, 2007

Lördagsbestyr

Ska ha bror och hans familj på middag så jag har förberett en karré med en god marinad och sen ska den i lergryta tills den är färdig och till den en god gräddsås och klyftpotatis och sallad. Till efterrätt blir det en smarrig LCHF kaka(se recept nedan). E har börjat på "sim och plask" skola på badhuset så vi åkte iväg redan 8,30 i morse. Nu är hon på kalas i brottarlokalen och sen kommer hennes kusin K som ska sova över här. Så det är full rulle- men nu när den jädra tentan och redovisningen är över så känner jag att jag har ork, tid och lust att baka och fixa middagar igen. Härligt.
Det är bara så synd om lilla J som inte får följa med på allt som storasyster ska på.. hon gråter och är så ledsen och säger "jag övla med ja åsså". Men som tur är kommer ju hennes bästis T också ikväll!




Fedon Lindbergs chokladkaka

Bakform m löstagbar botten, ca. 24 cm i diameter
250 gr mörk choklad
150 gr smör
5 stora ägg
125 gr fruktsocker
2 tsk vaniljsocker


Smörj formen ock täck botten med bakpapper. Bryt upp chokladen och smält den tillsammans med smöret på svag värme. Rör kraftigt till choklad och smör har blivit en jämn massa. Kyl av till rumstemperatur. Skilj äggvita och ägggula. Vispa äggula tillsammans med hälften av fruktsockret och vaniljsocket tills det är ljusgult. Vispa äggvitorna och resten av fruktsockret till det är en stel massa. Rör ihop chokladsmeten med äggröran och vänd i äggvitorna försiktigt.
Häll röran i kakformen och grädda kakan längst ner i ugnen på 160 grader i 50-60 minuter.
Kyl av kakan till rumstemperatur. Låt den vara kvar i formen. Tryck ner det spröda skalet på kakan när den är kall och lägg på chokladglasyr.

CHOKLADGLASYR:
1 dl vispgrädde
125 g mörk choklad
Koka upp grädden. Bryt chokladen i bitar och rör ner bitarna i den kokande grädden tills chokladen smält. Häll glasyren över kakan och jämna till den försiktigt. Sätt kakan kallt så glasyren stelnar. Serveras med vispad grädde och ev färska bär.

Inga kommentarer: