onsdag, december 20, 2006

Jag brukar tänka att jag ska sluta shoppa

Ja jag brukar faktiskt tänka på att sluta... shoppa så mycket. Mitt dåliga samvete för miljön gör sig påmind då och då och jag vet innerst inne att man inte blir lycklig av att handla men det var också min vän S fick mig att tänka till här en dag då vi språkades om shopping och miljön med tanke på Ikeas öppnande.

Igår var det ett intressant program på P1 (Kropp och själ) som handlade om just lycka och missnöje där man också pratade om konsumtion som medel att nå lycka. Mycket intressant program med gäster som psykiatern och författaren Åsa Nilsonne och Joakim Vogel (Välfärdsforskare) som gav sin syn på saken och menade att forskning visar att det finns ett samband mellan rikedom och lycka men bara till en viss gräns. De som är ofantligt rika är inte ofantligt lyckliga utan lyckan förblir den samma som om du var måttligt rik. Man hade jämfört de 400 rikaste personernas skattning av lycka och den kunde jämföras med en primitiv stam i nått land.
Man talade också om konsumtionen som medel att nå lycka och att vi har hamnat på fel kurs när vi mäter lycka med antalet prylar och jämför oss med andra och vad andra har. De intervjade bla en man som hoppat av konsumtionståget och startat en förening som heter Tidsverkstan och handlar om frivillig enkelhet, om att finna välbefinnande i vardagen.

Åsa Nilsonne gav också ett intressant exempel på ett experiment man gjort på apor.
Man gav apor en enkel uppgift och varje gång de löst uppgiften så fick de en frukt, kanske en äppelbit eller nått. Aporna var jättenöjda och fortsatte göra uppgiften och fick sin belöning. Sen tog man in en annan apa som gjorde samma uppgift men fick en vindruva som belöning istället. Den apan som fick äpplet i belöning vart först glad för att den skulle få vindruva istället men när den inte fick det så blev den ovillig att fortsätta göra sin uppgift. Det är väl så vi människor också funkar?!
Ett annat exempel på detta har jag läst tidigare och handlar om ett försök man gjorde på förskolebarn. En grupp fick först rita och sen som belöning fick de bygga med lego (eller nått sånt). Den andra gruppen fick först bygga med lego och när de gjort det fick det som belöning rita... när man sen frågade dem vilken sak de tyckte bättre om så svarade de som fått belöningen rita att de helst ville rita och de som fått belöningen bygga lego ville helst bygga lego.

Det ligger säkert i människans natur att vara missnöjd och det hjälper oss att nå våra mål och att förändra vår situation när det inte är bra men man kanske ska fundera över vad som egentligen är viktigtast för en själv och börja göra medvetna val. För mig skulle ett medvetet val vara att sluta köpa inrednings och damtidningar för det är dem som sätter griller i huvet på mig så att jag bara går och funderar på vad jag ska köpa nästa gång jag åker in till stan....
Men det är svårt att ge upp sin "hobby". Vad ska jag göra istället? Kompostera mera, bygga leksaker av äggskal? Näe inte vet jag.!! Några tips?
Jag rekomenderar iaf att ni lyssnar på programmet- går att göra via hemsidan.
Nu ska jag göra ett medvetet val: pluggaaaaaaa

3 kommentarer:

Kerstin sa...

Mycket intressant måste jag säga. Är det fel att använda det i barnuppfostran. Om ett barn inte gillar att borsta tänderna - kan man då exempelvis säga " Om du först ritar lite så får du senare borsta tänderna tjoho"? Äh, det var ju rätt så extremt, men typ.

PS Och det är klart att man shoppar för mycket. Men jag har fortfarande kvar pengar till räkningar och mat. Men den dagen jag inte har det så har jag stora problem.

Maria sa...

Intressant det där om barnuppforstran... ;-)

Bett R World sa...

Jag länkar till detta matnyttiga och tankeställande inlägg från Klotet 2007 där jag idag skriver om att Det känns så härligt när det bubblar!