måndag, april 23, 2007

Fosfater i tvättmedel

Måste erkänna att jag varit en stor miljöbov utan att veta det. Vi har i flera år köpt OCEAN bastvätt i tron om att det varit bra ur miljösynpunkt eftersom man köper en förpackning som räcker flera år och den har Naturskyddsföreningens miljö- märkning avseende kriterier för nedbrytningsbarhet, avsaknad av giftighet m.m. Nu har jag emellertid insett att det innehåller FOSFAT som inte alls är bra att släppa ut i naturen utan bidrar till övergödningen. Vi har nämligen trekammarbrunn och är alltså inte ansluten till kommunal rening...;-(
Jag har inte varit nog påläst- skärpning alltså.

Mer tvätt
Detta är saxat från Vetenskapsradions veckomagasins hemsida
och handlar om lufttorkad tvätt som sparar energi och luktar gott.

"I torsdags, den 19 april, gick ”nationella tvätt-hängar-dagen” av stapeln i USA för tolfte året i rad. Bakom ”National Hanging Out Day”, som den heter på Lakanstvättengelska, står en 32-årig advokat, Alexander Lee, som kämpar för att få amerikanerna att värna om klimatet och miljön genom att sluta använda elslukande torkskåp och torktumlare och istället hänga sin tvätt utomhus - och låta vinden göra jobbet.
En åtgärd som skulle kunna ge stor effekt även i Sverige, säger Johan Kling på Naturskyddsföreningen. Han menar att bara slopandet av torkskåp skulle kunna möjliggöra stängandet av ett helt svenskt värmekraftverk.

Men även de som inte har möjlighet att hänga sina kläder ute kan värna om klimatet genom att välja moderna torktumlare framför torkskåp. Allra bäst är en modern kondenstorktumlare som enligt Johan Kling kan dra mindre än hälften så mycket el som ett torkskåp, eftersom den återanvänder värmen torkvärmen för att värma husets rum.

Mer information om hur man kan värna om miljön och klimatet när man tvättar finns på Alexander Lee:s hemsida: http://laundrylist.org./"

Skulle man kunna göra en liknande dag i Sverige? Finns det inte en "lämna bilen hemma "-dag redan?

2 kommentarer:

Kerstin sa...

Ja, shit alltså. Jag kör med Grumme - jag hoppas och antar att det är bra för naturen...

Anonym sa...

Hej Maria, halkade in här av en händelse och jag kan bara meddela dig att du inte är någon miljöbov.
Även om du använt bastvätt med fosfat så har detta faktiskt en högre miljostatus än de flesta andra förpackningar på marknaden. Ocean har ju även numera alternativ
utan fosfat och värdens enda klimatneutrala tvättmedel.
Sen får Snf säga vad dom vill.
Till skillnad mot Grumme tvättar det iallafall rent.
Fundera kanske däremot vad den nyinköpta båten har för påverkan på den marina biotopen.

Trevlig sommar
Ingemar